...there's always something to share... i'm sharing the stories of my journey in life... for myself to remember, to appreciate and to miss in the future...

anak2 zaman ini...

hari jumaat yang baru lepas ni aku sedikit terpana dengan ayat yang terkeluar dari mulut Mem Kecik... biasalah anak dara aku tu kan kuat berborak macam daddynyer, kuat membebel macam mommynyer dan kuat menceceh macam abangnyer... dia yang start conversation dengan aku masa we all otw ke LMS...

yang buatkan aku terpana dan terkedu sekejap bila dia cakap...

"mommy, adik nak kiss Nana... adik nak kiss Jonathan.." 

bila dengar dia sebut nama Nana tu tak la aku terkejut sangat pun... tapi bila dia sebut jer nama Jonathan tu yang aku pedih ulu hati ok! omak aii!!! anak aku yang masih lagi berpampers, berhingus, berak pun kena cebokkan lagi boleh nak main cium2 dengan budak lelaki plak ek! fuhhhhh!!!! sakit jantung mak dia ni tau!

yea betul.. memang betul dia tu kecik lagi... tak tau amenda pun cium2 tu... and i know she didnt have any bad intention at all... bukan la dia nak bercium tu macam orang beso2 bercium kan... beso2 cam alyssa tu masih lagi naive dan terlalu jujur sejujur2nya... i totally understand that she just wanted to express her feelings towards her bestfrens at skul... budak besar ni manalah tau apa2 sangat... belum 3 tahun pun lagi... aku tau tu semua... dan aku sedar yang aku too paranoid sometimes... but i cant help it... really!

aku jadik paranoid giler ni sebab sejak akhir2 ni dah banyak sangat dah social problems yang jadik kat budak2 zaman sekarang ni.... kalau baca newspaper memang hari2 tak lekang punyalah isu pasal budak2 skarang ataupun senang citer remaja zaman moden ni laa... kalau benda elok yang dipaparkan takpelah jugak ni.... semuanya pasal keruntuhan akhlak... dan semua kes2 yang aku baca tu semuanya diluar jangkaan aku ok...

ehh tolonglaa... aku bukan tak penah lalui zaman remaja tu... janganingat aku hidup terus2 beso panjang beranak pinak camni... aku dah merasa perubahan dari satu fasa ke satu fasa yang berbeza... TAPI, zaman2 aku kecik dan remaja dulu tak pernah la pulak lalui benda2 gitu... tak penah disogok pasal cerita2 'hebat' macam sekarang ni apatah lagi nak terjebak dalam masalah sosial yang memalukan tu semua... lagilah aku pernah merantau sengsorang menimba ilmu jauh dari mak ayah sebelum usia aku menginjak 20 tahun lagi... umur yang masih lagi naive dan serba serbi tak tau.... nak bercinta pun takut mak abah marah... padahal kalau kawen dah boleh beranak pinak dah time tu.... jadiknya, jangan persoalkan samada aku paham atau tidak fasa kehidupan sebagai remaja... aku paham sesangat ok.... yang buat aku tak paham dan sakit otak bila tengok remaja sekarang ni... semacam HILANG PEDOMAN pulak budak2 zaman sekarang ni... sebab itu lah aku jadik paranoid gila ok... apa dah jadik dengan dunia zaman sekarang ni? apa yang berlaku sebenarnya dengan anak2 zaman ini?

kalau disentuh topic pasal social problems yang berlaku sekarang ni memang masing2 ada tanggapan masing2... rata2 semuanya sedar betapa kroniknya masalah ni.... semua lapisan masyarakat tak menafikan masalah ni... macam dah jadik satu fenomena la pulak yea... and in the end masing2 sepakat menyatakan... kita memang sedang menuju ke akhir zaman... nauzubillah...

di mana silapnya yea... di manakah kekurangannya dan di mana pulak yang lebih sampai gejala2 sosial sekarang ni seakan tidak dapat dibendung langsung... aku malas nak sebutkan satu per satu masalah sosial dalam ni.... memang aku malas sebab perkara ni dah tak jadik pelik dah sebenarnya kan... semua orang tahu apa masalah sosial yang melanda anak2 zaman sekarang ni... tak payah bagitau pun dah boleh agak dah kan... kronik tak kronik la kan sebenonyer... huhuhu...

walaupun takde direct impact on aku (sekarang ni) tapi hakikat yang tidak boleh ditepis, lambat laun impactnya akan dirasai jugak... anak2 aku sedang membesar.... dalam proses tumbersaran tu dorang akan melalui bermacam2 perkara.... kita perlukan environment yang sihat untuk melahirkan generasi yang cemerlang... anak2 yang cemerlang dan terbilang... tapi kalau pada zaman sekarang ni pun gejala buruk di kalangan remaja dah tak terbendung, apa pulak jadiknya pada nasib generasi pelapis kepada remaja sekarang ni? dan generasi pelapis tu adalah golongan anak2 kita yang baru nak mengenal dunia ni laa...

korang nak ker anak2 korang dibesarkan dalam environment yang tidak sihat macam sekarang ni.... nak hantar pegi sekolah kat mesia pun aku rasa macam TAKUT GILA.... lebih takut dari nak kena penjara! dah macam2 kes jadik tak kiralah sekolah rendah ataupun menengah... cikgu2 kat skolah tu dah seakan2 menjadi boneka pada budak2 zaman ni... dah takde respect pun dorang tu dengan cikgu... mak bapak pulak macam ada satu penyakit... salah sikit SAMAN... jentik sikit, REPORT... tersentuh sikit, KOMPLEN... memang mak bapak sekarang dah tak mempertaruhkan rasa percaya dah dengan cikgu... memang menyedihkan betul kalau dipikir2kan balik.... kita nak ke anak2 kita jadik macam ni... hilang rasa hormat pada orang yang mencurahkan ilmu pada dorang... dimana keberkatan ilmu yang dorang cari kat sekolah tu? sebab tu la remaja sekarang kurang ilmiah, sebab ilmu yang dorang dapat tu tak berkat sebenarnya...

mungkin kita perlu balik semula macam zaman mak2 kita dulu atau zaman2 kita kecik dulu... renungkan macamana mak ayah kita didik anak2... aku rasa orang zaman dulu lebih rapat dengan anak2 dari zaman sekarang... sebok macamana pun mak ayah tu tapi masih lagi amek tahu tentang perkembangan anak masing2... tahu apa activity anak2... baik di sekolah atau di rumah... ataupun di mana2 ajelah... tau dengan sape anak dia bergaul... dan tak sewenang2nya memberi sepenuh kepercayaan pada anak2 masing2... kalau cikgu report pasal anak, memang BALA besar la buat anak tu... silap2 cikgu bagi bonus sedas, mak bapak bagi dabel bonus berdas2.... itu zaman dulu... zaman aku membesar dulu...

berbeza dengan mak ayah zaman sekarang ni... tak dinafikan dunia sekarang telah banyak berubah... semakin canggih... semakin moden... semakin berteknologi.... memang dah tak sama langsung dengan keadaan 10 tahun yang lepas... tapi itu tak boleh dijadikan sebagai alasan untuk tidak mengambil peduli tentang anak2... semakin maju dan moden pun zaman yang kita lalui sepatutnya semakin kita perlu berhati2 dan tingkatkan pemantauan terhadap anak2 kita... jangan menidakkan tanggungjawab kita sebagai mak ayah... tugas mendidik bukan hanya di galas oleh cikgu di sekolah semata2.... bukan cikgu2 tu yang akan disoal siasat kat akhirat nanti macamana kita didik anak2 kita... jadiknya, sedarlah bahawa kita yang bertanggungjawab sepenuhnya mendidik anak2 kita... yang lelain tu bertindak sebagai sokongan hayat aje... lebih kurang macam pelakon tambahan... yang kita ni pulak sebagai mak bapak adalah teraju utama dalam PENTAS DUNIA ini....

banyak mak bapak yang mengeluh dan menjadikan keterbatasan masa sebagai penyebab tak dapat memantau activity anak2... tapi aku rasa macam tak boleh diguna pakai sangat laa alasan tu... kalau tengok zaman sekarang ni, ramai mak bapak yang sebok buat activity luaran dari melapangkan masa dengan anak2 sendiri... time kerja tu memang la tak boleh nak buat apa kan.. dah nama pun cari rezeki... takkan la nak berhenti kerja pulak yea tak... bagi yang berkemampuan untuk tidak bekerja macam aku ni memang la boleh memilih untuk bekerja ataupun tidak... tapi dah hakikat dunia ni memang tak semua orang boleh buat macam tu... yang kena kerja tetap kena teruskan kerja.... idok kalu, sape plak nak bagi makan kalau korang tak kerja... kerajaan pun takde nyer nak bagi subsidi suka suki dorang... dorang lagi suka buat bangunan parlimen juta ribu juta dari agihkan duit pada rakyat.... so, benda2 tu semua adalah reality yang kita terpaksa telan dan tolak tepi... hidup perlu diteruskan... kena kerja untuk cari rezeki... bukan untuk orang lain pun rezeki tu kan.. untuk anak2 jugak yea tak... so, itu semua memang tak boleh nak disangkal lah...

tapi yang tak boleh belahnya tu, diluar waktu kerja pun aku tengok masing2 bizi memanjang... macamlah orang lain tak bizi.. macam la orang lain tak kerja... manjang ajelah bizinyer... kalah Obama lagaknya... meeting sana sini... outing sana sini... yang sebok berbisnes cari duit tepinya lain.... yang sebok dengan kengkawannya lain...  yang paling menyedihkan, bila keluar pagi sempat hai2 bye2 jer ngan anak2... balik malam pulak cuma sempat jengah bilik anak and kiss2 gitu2 aje... sungguh pathetic! aku tengok ramai yang mengimarahkan kedai mamak, shopping complexes etc dari duduk di rumah bersama keluarga tercinta.. fenomena ni adalah BIASA dan NORMAL di Malaysia sekarang ni... tak kira di bandar metropolitan ataupun di kampung yang dah takde nilai2 estetikanya lagik... fenomena yang kadang2 aku rasa lebih hebat dari yang berlaku di negara2 maju... perlu diingatkan di sini yea... aku berani berkata begini sebab aku sekarang duduk di DENMARK yang diiktiraf sebagai atara negara2  MAJU di dunia... sebab tu aku boleh buat perbandingan secara telus tanpa prejudis...

malas aku nak terangkan secara terperinci perbezaan cara hidup di sini dan di mesia... memang jauh sangat... umpama langit dan bumi... sesiapa yang nak kondem aku yang kononnya seolah2 LUPA DIRI pun aku tak heran.... orang yang kenal semangat patriotisme aku, Malaysian at heart an soul, takkan sewenang2nya mengondem orang tak usul periksa... orang2 mengondem tu sebenarnya golongan yang suka melatah tak bertempat.... cuba menutup benda2 yang hakikat dari mengakui dan memperbaiki situasi yang sebenar....

cuba kita renungkan zaman sekarang ni... ramai mak bapak yang lebih suka meninggalkan anak2 kat rumah dengan maid... waktu kerja tu dah lain kes kan.. waktu tak kerja pun sama jugak kaedahnya... sekali sekala takpelah jugak... tapi ada tu dah jadik habit plak anak dok dengan maid... dorang tu kesian memang kesian terpaksa tinggalkan anak dorang kat rumah... tapi dalam hati nak buat cemana... mak pak ada agenda memasing... tak kiralah weekdays nite after work or even during the wiken... sebab nak kurangkan rasa bersalah dorang sebab tak dapat beri layanan pada anak2, bagi aje bebudak tu layan tv, layan games, layan internet dan macam2 lagilah asalkan anak tu hepi.... tak kiralah apa pun pengisian kat tv, games, internet tu yang menjadi pilihan anak2... pandai2 sendirilah... mak ayah tak cukup masa nak pantau satu per satu... kalau yang dah besar sikit tu, diberi kebebasan sepenuhnya untuk keluar dengan rakan2 sebaya.... tak cukup dengan tu, diberi pulak duit poket... bukan sikit2 plak tu... ada tu boleh kasi duit poket RM100 tau kat anak dia! percaya atau tidak, PERCAYALAH!! umur baru nak mengenal dunia dah bagi pegang duit bebanyak camtu... sebab tu tak payah nak heran sangat bila tengok budak zaman sekarang ni sakan beno dengan gaya memasing... dengan dressing maut nya... dengan accessories nya... dengan henpon nya... kalah orang yang dah bekerja ok! tukar henpon macam tukar baju... belum tukar boipren girlpren lagik tu... ntah2 macam tukar spender!

masyarakat sekarang pun dah macam SELFISH dah.. takde lagi rukun sesama tetangga... semua dah buat hal masing2 aje... kalau dulu walaupun mak ayah tak dapat nak pantau anak2 24 jam sehari... tapi jiran tetangga dan rakan taulan memainkan peranan yang penting... memang la tak logic kalau mak ayah nak membontot ikut kemana je pun anak2 kita pegi kan... giler takde keja lain agaknya nak buat... mau makan pasir gamaknya.... realistic la sikit! tapi zaman dulu2 punya budak, walau diberi kebebasan macamana sekalipun, masih juga tahu takut2 dan nak beringat2... macam aku laa... kalau lepas skolah tetiba terasa nak duduk menebeng tepi tembok sekolah chit chat ntah apa2 pun aku takut ok... buatnya kawan2 abah ke... kawan2 mak ke... takpun jiran tetangga ker nampak aku melepak tak tentu pasal sure kena report punyalah.... kalau lepas kena report tu dapat ciuman kasih sayang takpe jugak... ni tidak... merasalah kau ciuman ROTAN kan badan!! haaa berani sangatlah kan nak buat benda2 camtu.... mampus dikerjakan dek mak abah aku!

tapi zaman sekarang ni, even ada yang nampak benda tak senonoh berlaku kat depan mata pun memasing buat derk tak derk aje... tak kiralah anak sape... anak jiran ke... anak kawan ke... waima anak sedar mara sendiri... buat macam pandang tak pandang aje... alasannya... tak nak jaga tepi kain orang... hmmmmm.... bijak betul punya alasan kan.... natijahnya... tengoklah apa yang dah jadik kat golongan remaja sekarang ni... sebab tu golongan remaja sekarang dah tak takut buat MAKSIAT... dah tak heran nak buat JAHAT.... akibat daripada sikap masyarakat yang SELFISH tak bertempat la ni.... dorang tahu mak bapak dorang takde masa nak amek pot pasal dorang... dan takde sape yang kuasa nak bukak mulut pun mengadu kat mak pak dorang.... masing2 kononnya nak menjaga hak sesama masing2... anak kau, kau jaga... anak aku, aku jaga... you dont cross my territory and i also keep myself away from yours! padahal dalam islam tu sendiri suruh menjaga ukhuwah sesama umat... tiada istilah jaga tepi kain orang ke apa kalau dah benda yang terjadi tu melibatkan perlakuan tak senonoh kat mata kan... lemahnya IMAN kita sekarang ni kan... cuba bayangkan kalau apa yang kita lihat dan saksikan tu jadik pulak kat anak2 kita... alangkah sedihnya kalau takde siapa yang nak sampaikan pada kita sebelum benda tu berlarutan menjadi parah? sedangkan kalaulah kita tahu dari awal, perangai yang buruk2 tu mesti dapat di tegah dan tak jadik la semua benda yang tak elok tu kan.....

susah nak cakap laa sape yang salah dan sape pulak yang betul... yang penting masing2 kena bermuhasabah diri dan buat penilaian... bagi yang terlalu taksub dengan kerjaya dan dunia tu, cuba kaji balik apa sebenarnya tujuan cari duit tu sebenarnya... semuanya untuk keluarga kan... tapi apa gunanya kalau ada duit berkepuk2 tapi  masalah dalaman keluarga tidak terbendung... bagi yang terlalu taksub mencari hiburan di luar pulak, cubalah cari cara untuk berhibur diluar bersama keluarga tercinta... end resultnya sama jugak kan.. HEPI! banyak lagi activity2 sihat yang boleh dibuat selain daripada berhuha huhi dengan kengkawan.... simpatilah pada anak2 yang dahagakan kasih sayang di rumah... ambillah masa dan pantaulah kegiatan anak2 dan jangan jadikkan mereka sebagai alasan untuk bekerja kuat tak hengat siang malam, pagi petang, weekdays and weekends... tapi sebenarnya itu semua tidak memberi makna apa2 pun kepada mereka akhirnya...

kepada golongan remaja di luar sana... perjalanan hidup korang jauh lagi... jangan rosakkan diri dengan gejala yang tidak sihat... akan tiba masanya korang dapat rasa keseronokan sebagai orang dewasa... tak perlulah korang melangkaui masa semata2 untuk merasa itu semua sekarang.... take one step at a time... masa itu akan tiba juga untuk korang rasa dan lalui... belajarlah untuk menghormati ibu bapa dan pupuklah rasa simpati terhadap pengorbanan mereka dengan bertanggungjawab ke atas diri sendiri... semua ibu bapa mahukan anak2 mereka berjaya tanpa menagih balasan apa2... bersusah2 dulu dan bersenang2lah kemudian...

dan sebagai anggota masyarakat, aku suka nak mengingatkan diri sendiri dan korang semua agar sama2 kita bermuhasabah dengan apa yang berlaku disekeliling kita... suka atau tidak, kita kena akur bahawa punca masalah sosial yang berlaku sekarang ni ada kaitan dengan kita juga sebagai masyarakat... jadi, kita pun kena ada rasa tanggungjawab sesama kita... buang semua sikap acuh tak acuh dan SELFISH tak bertempat tu kalau kita nak anak2 kita membesar dalam persekitaran yang sihat... insyaAllah itu semua boleh dicapai kalau masing2 sedar akan tanggungjawab masing2...

memang aku terlalu takut untuk memikirkan apa yang bakal ditempuhi sepanjang membesarkan anak2 aku... sebab tu aku sentiasa berjaga2 dan kadangkala terpaksa berpikiran negative dalam sesuatu hal walaupun aku sebenarnya adalah manusia  yang sentiasa berpandangan positif dalam hidup... apa2 sahaja yang melibatkan anak2 memang aku akan terlalu berhati2... walaupun pada sesetengah orang terlalu extreme tapi dalam zaman berteknologi tinggi ni, nothing is impossible... budak sekolah rendah pun dah pandai nak 'ringan' ok... so, better be safe than sorry... biarlah kita menangis dulu dari meraung kemudian hari nanti...

aku sentiasa berdoa semoga anak2 aku menjadi seorang yang berkeperibadian tinggi, dihormati, berbudi pekerti dan berakhlak tinggi serta positif dalam hidupnya... ibu mana yang tak mengimpikan ini semua pada  anak2nya kan... marilah kita didik anak2 kita sebaik yang mungkin... dan itu sahaja tidak mencukupi pada zaman ini... kita perlu sertakan doa dan tawakkal yang tidak putus2 pada ALLAH swt agar perjalanan anak2 kita dilandasan yang betul dan mendapat keberkatanNYA.... untuk mendidik anak2 yang berjaya kita kena imbangi dunia dan akhirat sama rata semoga lahir dan batinnya itu sempurna... INSYAALLAH...

2 *amigos*:



aDie dALi said...

normally la tu sis.. cos u want the best for ur children.

cpt2 blk msia.. (mcm la msia ni baek sgt org2 die.. :P)

HarniSafarina said...

parents terlalu agungkan kerja drp keluarga. sanggup balik lambat semata2 nak siapkan kerja yg x habis2 dan x akan habis. sanggup dtg ofis on wiken utk siapkan kerja. anak2 tinggal dgn maid. even ada parents sanggup keluar shopping atau event apa2 x bawak anak. menyusahkan katanya, baik tinggalkan kat maid je...dah tu, buat apa beranak??????

Related Posts with Thumbnails