...there's always something to share... i'm sharing the stories of my journey in life... for myself to remember, to appreciate and to miss in the future...

Petua kebahagiaan...


segala info di dalam entry ini telah di cilok secara langsung dari blog dek own.... jangan mare adik! sharing is caring.... i lap u! muah muah!! hehehe...

Petua dari Perunding Motivasi dan Keluarga, Datuk Dr. Fadzilah Kamsah yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri atau mereka yang bakal melayari rumah tangga.

  1. Doa yang berterusan
  2. Patuh ajaran agama
  3. Murah dengan pujian
  4. Murah dengan khidmat
  5. Murah dengan belaian kasih sayang
  6. Murah dengan sentuhan
  7. Mencari kebaikan pasangan
  8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda
  9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran
  10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan
  11. Menilai diri daripada perspektif pasangan
  12. Berfikiran terbuka - boleh tegur-menegur
  13. Berani mengambil risiko - tegur/perubahan/berpisah sementara
  14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan
  15. Tolak- ansur
  16. Mengormati dan mengambil kira intuition perempuan
  17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata
  18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan
  19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan
  20. Sanggup berkorban buat pasangan
  21. Menghormati pasangan
  22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada
  23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai
  24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan
  25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur
  26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan
  27. Meletakkan hak kepada pasangan
  28. Tidak menjadi hambar kepada pasangan
  29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan
  30. Mengawal marah. Buat perjanjian
so... petua kebahagiaan aku dah TEMPEK kat sini.... apa lagi... korang semua ikut jelah petua tu kalau nak bahagia... hehehe...

pandai nyerrrr aku ajar orang! hiks!!






1 *amigos*:



adique said...

tak pe la kak adie cilok dr blog adik pun...adik sendiri pun amik dr paper utusan malaysia..utusan skrang bg bagi petua2 yg berguna tau...nnt adik sambung lagi sampai 62 eh..
pastu paper hari ni pun ada tips elakkan perpisahan kalau tak silap adik..nnt adik letak eh =) thanx for da sharing...muahhh

Related Posts with Thumbnails