Title read as: lauk orang semasa berpantang...
Aku tak suka type title pepanjang... Buat semak mata jer... Tu yang kalau orang salah paham lepas baca title tu ingat aku nak stori psl lauk yang aku pantang makan kot... Nehi nehi nehi...
Haaa mehla kita start citer... Membebel tak tau hala dah ni...
Selalunya wiken kan aku selalu tak masak (wiken je? Tak caya!!) but today aku dah masuk dapur since kol 9 am lagi...

Lepas bekfes sefamily, gigih tu aku parut kelapa... Wieeee!!! Chaiyok chaiyok!! Ni bukan parut guna machine ok! Aku guna oldskul punya parut tau! Zaman2 mak aku guna dolu2 sebelum machine parut kelapa tu wujud!
Kat sini nak dapat kelapa biji tu memang senang... Pi jelah ke central tu... Memang berlambak ada... Tapi kalau korang malas nak guna kelapa biji and parut cam aku ni, ada jer jual kelapa parut frozen kat sana... Aku tak suka beli yang tu sebab aku kan RAJINNNN orangnya! Kekekeke!!

Kelapa parut tu sebenonyer aku nak buat urap pegaga... Kalau dah nama nak buat urap kan, memangla tak sedap kalau guna kelapa frozen... Lemak kelapa tu tak mengancam laaa... Kurang side kick! Hahaha..
Selalunya aku buat urap pegaga guna udang kering kan... Tapi arini aku guna ikan bilis... Dah nama pun lauk orang tengah pantang, haruslah udang kering tu masuk dlm list pantang dimakan... Ada plak keGATALan kalau makan udang kering...
Ikan bilis ok nak makan... No hal and sumber protein nya pun tinggi... So ibu2 yang berpantang bolehla belasah ikan bilis yea... Tapi jangan over plak! Ada plak dpt high cholestrol pastu! Makanlah berkadaran sahaja... Lagipun dalam pantang takkan nak belasah makan macam orang sihat walafiat kot! Hehehe...
Dan biasanya urap yang aku buat akan nampak kalerful2 warna hijau + merah + kuning... Tapi arini kurang kaler merahnya tu sebab aku cuma letak cili merah sikit jer dan aku gantikan dengan serbuk lada hitam sket.... Orang dlm pantang bagus makan lada hitam kata orang tua2 dulu... Utk panaskan badan katanya.... So, kenalah mengikut petua2 tu semua yea tak...

Haaa tu dia urap pegaga yang dah siap untuk diNGAP! Tapi aku tak ngap laaa... Aku bukan buat urap ni utk aku daaa... Bila masa plak aku beranak? So apa kes plak nak makan lauk berpantang2 camnih! Ishhh korang ni...
Sah2 laaa aku buat urap ni khas untuk cik adik wawa yang baru je lepas bersalin anak sulung dia aritu... Kesian kat dia mak ayah jauh di mesia... So, kami (aku, aya & lynn) pakat2 la bawak lauk sorang sikit ke rumah dia arini... Aritu masa we all melawat dia kat spital, lynne buat sup ikan tenggiri, aya bawak ikan goreng and aku pulak buat sambal kering ikan bilis + tempe + kentang...
Arini pulak we all pakat, lynne buat lauk daging black pepper and aya masak kari ikan dan aku buat urap pegaga... Hopefully berselera laa cik adik wawa kita makan yea... Makan laa bebanyak supaya susu pun nanti keluar banyak yea wa!
Pasni wawa boleh la order ngan zizul nak makan apa... Zizul sure ada idea apa nak masak untuk isteri terchenta... Kan zizul kannnn.... Kalau agak2 buntu, kakak2 di sini sudi membantu... Bila ketawa kita selalu bersama, takkan la masa2 camni kita tak together2 kan... Hehehe...
- adie-apai's on mobile









0 *amigos*:
Post a Comment